Wist jij dat we ons brein kunnen trainen?
Het werkt hetzelfde als bij het trainen van spieren. Door problemen op te lossen en nieuwe dingen te leren, maak je in je brein nieuwe verbindingen. Hoe meer verbindingen hoe beter je brein werkt en je dingen beter kunt onthouden. Je kunt informatie ook beter in verband brengen met andere informatie. Hierdoor kun je effectiever leren in een kortere tijd. Wie wil dat jou niet?

Even een beetje droge kost met extra informatie:
Door gebruik te maken van onze 2 hersenhelften, te weten wat hun functies zijn en ze samen te laten werken, kun je effectief gebruik maken van je brein. Veel kinderen leren door de lesstof herhaaldelijk door te lezen. Dan maak je gebruik van 1 hersenhelft! Om het langer te onthouden is het belangrijk dat je actief met de lesstof aan de slag gaat en met kleuren werkt. Dan gebruik je beide hersenhelften. Zo kun je het gemakkelijker onthouden voor een langere tijd. Als laatste heb je ervoor gezorgd dat de kennis in je linker- EN rechterhelft is opgeslagen. Tijdens een toets kun je het op 2 plekken in je brein terugvinden.

Wat doe ik met dit onderwerp?
1. De functies van de 2 hersenhelften uitleggen.
2. De voor en nadelen van ons korte- en lange termijn geheugen uitleggen en bespreken hoe de informatie van het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen gaat.
3. Iedereen heeft een leervoorkeur. Dat kan auditief, tekstueel of visueel zijn. We gaan dit testen.
4. Oefeningen:
– Associatie oefeningen, omdat deze helpen om informatie gemakkelijker te onthouden.
– Oefenen met markeren van een tekst. Door kleuren en de belangrijke woorden te koppelen gebruiken we beide hersenhelften.
– Oefeningen om de samenwerking van de hersenen te stimuleren. (Je zet je brein als het ware ‘aan’.)

Klik hier om meer te lezen over de bijpassende training