Wat is het vervelend of zelfs vreselijk als je jouw kind ziet worstelen met het leveren van prestaties en het aangaan van (nieuwe) uitdagingen. Als ouder weet je dat jouw kind het best kan, als hij/zij de eerste stap maar durft te zetten. Misschien heeft jouw kind dan wel faalangst.

Wist je dat bijna 10% van de basisschool leerlingen en 10-20% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs last heeft van faalangst?

Ik heb er 5 signalen voor jullie op een rij gezet.

  1. Een kind of jongere met faalangst kan streven naar perfectie en extreem kritisch zijn over zijn of haar eigen prestaties. Zelfs kleine fouten kunnen leiden tot intense frustratie of angst.
  2. Faalangst kan leiden tot vermijdingsgedrag. Het kind kan situaties of taken vermijden waarin hij of zij denkt te kunnen falen. Bijvoorbeeld, het vermijden van presentaties, toetsen of deelname aan groepsactiviteiten.
  3. Faalangst kan gepaard gaan met fysieke symptomen zoals buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, trillen, zweten of een verhoogde hartslag. Deze symptomen kunnen optreden voorafgaand aan, tijdens of na een situatie waarin prestaties worden verwacht.
  4. Kinderen en jongeren met faalangst hebben vaak een laag zelfbeeld als het gaat om hun capaciteiten. Ze twijfelen aan zichzelf en geloven vaak dat ze niet in staat zijn om succesvol te zijn, zelfs als ze over voldoende vaardigheden beschikken.
  5.  Jouw kind kan zichzelf voortdurend bekritiseren, zelfs als anderen positieve feedback geven. Hij/zij focussen sterk op wat verkeerd is gedaan in plaats van op behaalde prestaties en successen

    Denk je nu: DIT GAAT OVER MIJN KIND! praat er met iemand over.

    Faalangst werkt belemmerend in het leven van je kind. Het staat succes in de weg en zorgt voor steeds minder zelfvertrouwen. Allemaal dingen die je niet wilt voor je kind.

    Je kunt mij gemakkelijk bereiken, omdat ik maar 1 belletje of mailtje van je verwijderd ben.

Klik hier om meer te lezen over de bijpassende training