Wat zijn Executieve Functies en Waarom zijn ze Belangrijk?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en help je hen graag op weg naar een succesvolle toekomst. Executieve functies zijn vaardigheden die ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind, zowel op school als daarbuiten. Ze zijn als het ware “de directeur” van de hersenen. Ze helpen om taken te plannen, aandacht te houden, emoties te reguleren en problemen op te lossen. Dit is belangrijk voor alles wat een mens doet. Voor jouw kind heeft dit invloed op het maken van huiswerk tot het spelen met vriendjes.

Waarom Zijn Executieve Functies Belangrijk?

Executieve functies spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van je kind. Hier zijn enkele redenen waarom ze zo belangrijk zijn:

  1. Schoolprestaties: Goede executieve functies helpen je kind om beter te presteren op school. Ze maken het makkelijker om opdrachten te plannen, instructies op te volgen en gefocust te blijven tijdens de les.
  2. Sociale Vaardigheden: Kinderen met sterke executieve functies kunnen beter omgaan met frustraties, blijven kalm in stressvolle situaties en werken effectiever samen met anderen.
  3. Zelfredzaamheid: Deze functies helpen je kind om zelfstandig problemen op te lossen en beslissingen te nemen, wat belangrijk is voor hun groei naar volwassenheid.
  4. Emotioneel Welzijn: Kinderen die hun emoties beter kunnen reguleren, ervaren minder stress en angst, wat bijdraagt aan hun algemene welzijn.

Welke Executieve Functies Zijn Er?

Executieve functies zijn processen die in je brein zitten. In de literatuur worden verschillende functies benoemd. In de opleiding tot Jeugdbreincoach heb ik leren werken met de volgende indeling:

  1. Planning en Organisatie: Het vermogen om taken te plannen en te organiseren, wat helpt bij het behalen van doelen.
  2. Werkgeheugen en Concentratie: Het vermogen om informatie tijdelijk vast te houden en te gebruiken, en om de aandacht bij een taak te houden.
  3. Emotieregulatie en Impulsbeheersing: Het vermogen om emoties onder controle te houden en impulsieve reacties te beheersen.
  4. Motivatie en Doorzetten: Het vermogen om gemotiveerd te blijven en door te zetten, zelfs als iets moeilijk is.
  5. Metacognitie en Zelfbeeld: Het vermogen om over je eigen denken na te denken en een realistisch zelfbeeld te hebben.
  6. Gedragsverandering en Flexibiliteit: Het vermogen om je gedrag aan te passen aan nieuwe situaties en flexibel om te gaan met veranderingen.

Blijf op de Hoogte

In de komende blogs ga ik hier dieper op in. Ik leg dan uit wat deze functies inhouden, waarom ze belangrijk zijn en wat je kunt doen om ze bij je kind te trainen. Misschien helpt dit je om je kind nog beter te ondersteunen in hun ontwikkeling dan je nu al doet.

Wil je meer weten? Volg mijn blog om op de hoogte te blijven van de nieuwste tips en inzichten over executieve functies!

Klik hier om meer te lezen over de bijpassende training